Összekötő terek - Szobafestő Budapest | Szobafestés, mázolás, tapétázás

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Összekötő terek

Kövessen minket Facebook-on

Összekötő terek

A szobákon kívül van számos más tér is a házban, például az előszoba, a lépcső, a lépcsőfordulók és az átjárók. Ezek a terek több értelemben is összefüggőek. Mivel az emberek rajtuk keresztül jutnak el a ház egyik részéből a másikba, valamint arra is használják őket, hogy beugorjanak egy kis csevegésre, pletykázásra.

Ezek a helyiségek cselekvések színterei, és otthonunknak azon részei is egyben, amelyeket a látogatóba érkező emberek először pillantanak meg, így el kell döntenünk, hogy milyen benyomást szeretnénk kelteni velük. Melegek és hívogatóak legyenek, vagy menedékül szolgáljanak a világ elől. A színspektrum meleg végének élénk, vibráló színei hívogatják a látogatókat. Ha lágyabb, otthonosabb hatást szeretnénk teremteni, akkor alkalmazzuk e színek halványabb vagy sötétebb színárnyalatait, például terrakottát vagy rozsdabarnát vörös és narancs helyett, és citromsárgát sárga helyett. Bejárati ajtónk színére is fontos figyelmet szentelnünk, hisz például néhány kultúrában valamilyen védő színre feketére, fehérre, bíborra vagy kékre festik. Másrészről szonban,ha hosszú órákat kell dolgoznunk egy kimerítő állásban, akkor lehet, hogy be aakrjuk csukni az ajtót a világra, mivel estére már úgy érezzük, hogy összecsuklunk a fáradtságtól. Ha ez a helyzet, akkor a spektrum hideg végének színei segítenek leereszteni abban a pillanatban, amikor belépünk.

A közösségi területeket gyakran semleges színekre festik, például tört fehérre vagy krémszínűre, mert ezek statikus légkört teremtenek, ahol az otthonunkba látogató idegenek belépés után nem tudják, beljebb léphetnek-e vagy sem. otthonunk összekötő helyiségeit kicsi, zsúfolt terek is lehetnek, melyek nélkülözik a természetes fényt, és olykor még levegőtlenek és hidegek is. Különféle színek segíthetnek kiküszöbölni ezt a benyomást. A pasztellszínek például világos, tágas hatást keltenek, míg a sötét, telítettebb színek meghittebbé teszik a teret. Egy hideg folyosót melegebbnek tüntethetünk fel, ha a spektrum vörös végének valamely színéhez folyamodunk. Egy levegőtlen lépcsőforduló hűvösebbnek és frissebbnek tűnik, ha a spektrum kék végének valamely színére festjük.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz